Veel mensen geloven dat hun geld veilig staat op een spaarboekje bij de bank. Ze kunnen altijd aan hun geld en er kan niets mee gebeuren. Het behoudt steeds zijn waarde. Maar is dat wel zo? Volg even mee en gebruik onderstaande tips om jezelf beter te wapenen. Ben jij klaar om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen over je geld?
De voordelen
Vooraleer ik enkele risico's ga overlopen wil ik benadrukken dat ons huidig systeem ook veel voordelen met zich meebrengt. Ik vind het belangrijk om deze ook even te benadrukken zodat we niet enkel in negativiteit belanden.
Betalen is nog nooit zo makkelijk geweest. Met de klik van een muisknop kunnen we online goederen bestellen die de volgende dag al worden geleverd.
Dankzij de technologie van bancontact en payconiq hoeven we niet langer met hopen cash rond te lopen. Onze bankkaart laat ons op de meeste plaatsen betalen waardoor we niet eerst geld moeten afhalen.
Ons loon wordt iedere maand automatisch gestort op onze rekening. Vroeger kreeg je een enveloppe die je zelf goed moest bewaren.
Er is absoluut veel gemak en comfort in het huidig systeem.
Dat gezegd zijnde is het goed om je bewust te zijn van de nadelen en hiernaar actie te ondernemen. Buig de nadelen om in jouw voordeel en versterk je persoonlijke situatie.
Inflatie.
Inflatie staat los van een bankencrisis, maar het is absoluut een risico voor je vermogen. In 2022 liep de inflatie op tot zo'n 10%. Met rentes op de spaarboekjes van minder dan 1% verminderd dat de koopkracht van je centjes aanzienlijk. een voorbeeld:
in februari 2022 werd de inflatie vastgesteld op 8,04%. Dwz dat de consumptieprijzen gemiddeld met 8,04% zijn gestegen tov februari 2021. In februari 2023 werd de inflatie vastegesteld op 6,62%. Er wordt meegedeeld dat dit een goede zaak is, de inflatie daalt immers. Dat de inflatie daalt is zeker een goede zaak, maar er is nog steeds een stijgende trend. De consumptieprijzen van februari 2023 zijn nog eens 6,62% duurder geworden tov februai 2022. Dat geeft een totale prijsstijging van 14,66% op 2 jaar tijd. Indien de inflatiecijfers volgend jaar nog rond 5% zitten, is de koopkracht van ons spaarboekje op 3 jaar tijd met bijna 20% verminderd. De huidige rentes die je krijgt op je spaarboekje zijn ruim onvoldoende om deze inflatie te dekken.
Je bankrekening.
Wanneer je geld op een bank zet, ga je ervan uit dat je nog steeds eigenaar bent van dat geld. In werkelijkheid is dat niet zo. Je hebt enkel een claim op de bank om dat geld terug te vragen. Maar wat als de bank het weigert of failliet gaat? Het klopt dat ons spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro is gedekt door de overheid. Maar waar haalt de overheid dat geld vandaan?
Geld afhalen gaat over het algemeen zonder probleem, maar bij hogere bedragen kan de bank je opvraging weigeren of moet je jezelf verantwoorden. Vreemd toch? Want het is jouw geld. Dit wordt de banken opgelegd van hoger hand om witwaspraktijken of financiering van terrorisme te voorkomen.
En wat als er zich plots een bankrun voordoet of de banken worden om één of andere reden tijdelijk gesloten?
Je wil ten alle tijde vermijden dat je niet aan je geld kan. De rekeningen stoppen niet met binnen stromen. Niet aan je geld geraken kan vervelende situaties met zich meebrengen.
Tips om je geld te beschermen:
1. Verspreid je geld.
Verspreid je spaargeld over verschillende banken. In het geval van faillissement van bank a, kan je nog steeds aan een deel van je geld bij bank b. Niets is zo vervelend om afgesneden te zijn van je liquiditeiten. Spreiding van je spaargeld verkleint dit risico.
2. Een cash reserve.
Hou een cashreserve van enkele dagen of weken aan. Cash lijkt stilaan te verdwijnen uit onze maatschappij, maar in geval van een bankencrisis kan het nog een handige tool zijn om betalingen te doen. Het is aan te raden een beperkt bedrag aan cash te hebben zodat je toch enkele dagen verder kan in het geval zich het ergste voordoet. Terwijl tijdens een bankrun de meerderheid uren in de rij gaat staan om zijn geld op te vragen kan jij een tijdje verder dankzij je cash reserve.
3. Beleggen.
In de strijd tegen inflatie is het een goed idee om een surplus van je spaargeld te beleggen. Dit kan je doen met aandelen, goud, vastgoed, collectibles , crypto enz.
Beleggen vereist sowieso wat meer onderzoek en planning. Het is belangrijk enkel te beleggen met geld dat je voor een lange periode kan missen en dit te spreiden over verschillende beleggingsvormen. Een financieel adviseur kan je hier mee verder helpen.
Crypto biedt de mogelijkheid om te beleggen met een budget van 5 euro per maand. Dat je véél geld nodig hebt om te starten met beleggen is een veelvoorkomende misvatting. Ik leer je waar crypto voor staat, hoe je het kan aan- en verkopen en hoe je het veilig kan bewaren. Heb je interesse? Check mijn aanbod via deze link of contacteer me voor een vrijblijvend gesprek. Ik help je met plezier verder.
3 tips om jezelf beter te wapenen. Ik vind het belangrijk om zelf verantwoordelijkheid op te nemen en niet aan de zijlijn blijven toekijken tot er iets gebeurt.
De bedoeling van dit artikel is om meer bewustzijn te creëren. Het systeem waarin we vandaag de dag leven dient ons tot op een zekere hoogte. Het maakt ons leven makkelijker en heeft enorm veel positieve zaken gebracht. Maar zoals steeds zijn er ook nadelen. Het is goed om deze te herkennen en om te buigen in jouw voordeel. Schiet niet in angst, maar in actie. Enkele kleine aanpassingen kunnen je risico al flink verkleinen.
Reactie plaatsen
Reacties